Site-ul care îți vinde o viață perfectă ca să te lauzi pe Facebook

de: Bianca Prangate
30 07. 2018
Screenshot din clipul Social Me via YouTube.

Facebook, și social media în general, trebuie să aibă o imagine perfectă a ta, nu? Site-ul Lifefaker își propune să arate ridicolul presiunii de a avea viața perfectă pe internet.

Site-ul își propune să îți vândă diverse pachete pentru viața perfectă pe social media. Cuprinde pachete precum „Uită-te la vacanța mea și plângi”, „Se întâmplă să trăiesc aici”, „Pot fi artistic și profund”, „Corpul meu de neatins”, „Weekend-ul meu a fost minunat, mulțumesc”, „Uite ce am mâncat la prânz”, „Sunt fericit singur”, „Da, job-ul meu îmi permite să călătoresc” și „Până și pisica mea/câinele meu e mai fericită/fericit”.

Serviciul pare cât se poate de real, la o primă privire. Pe site, chiar scrie: „În loc să treci prin corvoada de a trăi o viață perfectă, acum poți obține doar fotografiile. Avem mii de fotografii cu orice, de la abdomene tonifiate la cafele cu lapte. Doar înregistrează-te pentru a primi unul din pachetele noastre perfecte și lasă-ne pe noi să ne ocupăm de postări pentru tine”.

Dacă citești însă mai departe, vei vedea că serviciul nu este real. „Site-ul nu este real – problema este”, explică cei de la Lifefaker. „Este parte dintr-o campanie a startup-ului de sănătate psihică Sanctus, care confruntă comportamentele din social media care ne dăunează sănătății psihice”.

Scopul proiectului este de a pune în lumină comportamentele nesănătoase de pe platformele de social media. Pe măsură ce devenim mai conștienți de existența lor, devine mai ușor să le schimbăm, conform celor de la Sanctus. Desigur, nu doar social media este la baza problemelor psihice ale oamenilor, dar nu putem nega că este unul din factori.

„Intenția campaniei nu era să rezolvăm problema sănătății psihice peste noapte sau să schimbăm utilizarea social media într-o zi, suntem perfect conștienți că social media este aici să rămână, precum sănătatea psihică”, au explicat cei de la Sanctus.

„Intenția noastră este să devenim mai conștienți de sănătatea noastră psihică în general […]. Mai precis, vrem să subliniem că avem cu toții o relație cu social media și există o relație directă între social media și sănătatea psihică”.